A motorolajszint ellenőrzése

2021-07-28

Minden gépjárműnek van egy kis olajfogyasztása. Azonban hibát követünk el, ha csak és kizárólag a műszerfalon megjelenő figyelmeztető jelzésekre hagyatkozunk. Az olajszint ellenőrzése egy bárki által elvégezhető, egyszerű autókarbantartási feladat.

Némelyik gépjármű alig fogyaszt motorolajat, másokat viszont rendszeresen után kell tölteni. Éppen ezért az olajcserék közötti időszakban érdemes rendszeresen ellenőrizni az olajszintet: ugyanis a motor alacsony olajszint mellett történő járatása erősebben igénybe veszi a motort és komolyan csökkentheti az olaj és a motor élettartamát.

 

Bizonyos modern gépjárművekbe elektromos olajérzékelőt építenek, amely jelzi, ha a motorolaj megközelíti a biztonságos minimumértéket. De ha önnek nem ilyen gépjárműve van, érdemes rendszeres időközönként manuálisan ellenőrizni az olajszintet, különösen hosszabb utak előtt. Jól tudjuk, hogy az érzékelők és a jelzések észrevétlenül meghibásodhatnak.

 

A motorolaj szintjének ellenőrzéséhez az alábbiakra van szüksége:

- Tiszta rongy vagy papír törlőkendő

- Sík felületre leparkolt gépjármű

- Egyszer használatos kesztyű (ha szükséges)

 


dip-stick-location-promo.jpg.img.1024.medium.jpg1. Először is parkolja le gépjárművét sík felületen, majd várjon legalább 10 percet, hogy az olaj visszacsorogjon az olajteknőbe.

 

2. Emelje fel és támassza ki a motorháztetőt, majd keresse meg az olajszintmérő nívópálcát, amelyet általában elég egyszerűen meg lehet találni és könnyen is hozzáférhető.

 

3. Húzza ki a nívópálcát, és törölje tisztára a végét egy tiszta ronggyal vagy papír törlőkendővel. Ezután dugja vissza a helyére, ügyelve arra, hogy teljes mélységben bemenjen, aztán azonnal húzza ki, és fordítsa vízszintes helyzetbe.


4.
A nívópálca végének közelében két vonalat kell látnia, olykor a két vonal között egy keresztben vonalkázott terület is látható. Ideális esetben az olajszintnek a felső vonalnál vagy annak a közelében kell lennie, de még az is rendben van, ha valamivel az alsó vonal felett van.


dip-stick-oil-level-promo.jpg.img.1024.medium.jpgHa az olaj a minimális szint közelében vagy alatt van, mindenképpen azonnal fel kell töltenie az olajszintet. Ha az olajszint a két vonal között helyezkedik el, ajánlott az olaj maximális szintre való feltöltése, hogy a motor a legjobb védelemben részesüljön.

 

Fontos, hogy akkor is a megfelelő viszkozitású és specifikációjú olajat töltse a gépjárműbe, ha csak kevés olaj feltöltésére van szükség. Azt, hogy milyen olajra van szüksége, gyorsan és könnyedén megtudhatja  Olajkereső eszközünkkel.

 

Az olaj feltöltésekor figyeljen rá, hogy ne töltse túl. A megfelelő szintet egyszerre csak kis mennyiséggel való többszöri utántöltéssel próbálja elérni.