Olajcserét a tél előtt!

Milyen tényezők váltják ki a motorolaj gyors elhasználódását? Miért fontos ismernünk az olajcserével járó folyamatokat?


Az ilyen kérdések különösen fontosak a nyár vége felé, hiszen ilyenkor van a gépjármű a leginkább kitéve a hőtágulás ártalmainak. A motorolaj ellenőriztetése ebben az időszakban az egyik  legideálisabb.


Olajcserét a tél előtt!Elsősorban a motorolaj szerves anyag révén reagál az idő múlására, valamint a terheltség is szerepet játszik abban, hogy időről időre cserére illetve szűrésre szorul. Hogy ez a folyamat mikor következik be, az egyaránt függ a motorolaj minőségétől, a kenési rendszer sajátosságaitól és az adott jármű üzemeltetési körülményeitől is.


Másodsorban vegyük sorra melyek azok a tényezők melyek a motorolaj gyors elhasználódásához vezetnek. Rendkívül rossz hatást fejt ki példának okáért:


1. a kiemelkedően magas hőterhelés,melynek hatására az olaj kokszosodik,és megnő a viszkozitása;

2. a mechanikai terhelés, mely szétszakítja a hosszú szánláncú molekulákat;

3. a különféle szennyeződések (például kopásfémek, korom) segítik a leépüléshez vezető kémiai folyamatokat.


Veszélyt jelent még a benzinnel vagy gázolajjal történő hígulás is, mert csökken a motorolaj adaléktartalma, amely időleges viszkozitáscsökkenést generál. Ez a kenőképességet és az olaj fémfelületekhez való tapadását csökkenti.


A nyár elmúltával fektessünk nagyobb hangsúlyt az olaj ellenőriztetésére, leglább 1000 km-terenként, a megfelelő hatás elérése érdekében. Ahhoz, hogy autóját biztonságban tudhassa, mindig az előírásoknak megfelelő olajakat válasszon. Az sem mindegy azonban, hogy hol vásárolja meg autójához az olajakat.


A Castrol Mintaboltban minőséggaranciás termékek közül választhat. Hogy a választást megkönnyítsük, ide kattintva elérheti a motorolaj kalkulátort, amely segít a megfelelő termék kiválasztásában.