Ön biztos benne, hogy nem hamis?

2014. január elseje óta szigorúan ellenőrzik a kenőanyagok piacát, mivel rengeteg hamis és csempészett motorolajat adtak el hazánkban az elmúlt években, egyes becslések szerint háromból két olaj hamis volt.


Az olaj eredetiségéről csak igen körülményesen lehet meggyőződni, például bevizsgálással. A helyzetet tovább bonyolítja, ha a hamisítvány minősége nem nagyon silány, ekkor ugyanis a minőségére érzékenyebb modern motorok is csak egy-két olajcsere-ciklus után produkálnak hibatüneteket. A hamis olaj azonban nem játék, hosszabb távon ugyanis károsíthatja az autó motorját.

motorolaj csere.jpg

A különböző termékeket mindenféle kiszerelésben hamisítják, de elsősorban a boltban és benzinkutaknál kapható flakonokra, illetve a kannás változatra kell figyelni. Ezek többségét hologramos matricával, vagy más, másolhatatlannak mondott jelzésekkel látták el a gyártók, azonban a csalók is felkészültek: a fáradt olajat tisztítás után újracsomagolják, vagy valamilyen olcsó olajat töltenek be, és mindenféle címkét képesek utánozni. Így a profi csomagolás sokszor silány belsőt takar, de ezzel a problémával az átlag felhasználók nem igazán tudnak mit kezdeni.

Tehát a megkülönböztetésre az esély minimális - kivéve persze az olyan tüneteket, hogy az ilyen olaj hamarabb felhígul, öregszik, feketedik, zajosabb vele a motor, többet fogyaszt belőle stb. Sajnos a legtöbb esetben a gyártók sem tudják megválaszolni, hogy a kérdéses termékek honnan származnak, azt javasolják, mindenki figyelje az egységes garanciajelzéseket.

motorolaj.jpg

A csalók igen változatos módszerekkel dolgoznak, ez is az oka annak, hogy nincs biztos védelem a hamisítványokkal szemben. Ennek ellenére figyeljünk arra, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk kenőanyagot. Gyanús lehet az is, hogyha márkás olajat kínálnak túl olcsón.

A kenőanyagok hamisítása nem csak Magyarországon jelent problémát, hanem számos környező országban, így például Szlovákiában is. 2014-től szigorúan ellenőrzik a kenőanyagok piacát. Az új törvény értelmében annak, aki kenőanyagok nagykereskedelmével, valamint az ehhez kapcsolódó import- és exporttevékenységgel foglalkozik, jövedéki engedélyt kell kiváltania. Tehát azoknak is szükségük van engedélyre, akik webshopot üzemeltetnek és külföldről szerzik be az árut.