Cserélni vagy nem cserélni?

Ma a hölgyek napja van. A férfiak nagy többsége azt gondolja, hogy a nők képtelenek az autóvezetésre. Legalábbis ez az, amit mondunk. A Castrol most Nőnap alkalmából egy Útmutatót készített hölgyeknek, hőgy ők is szakértővé válhassanak.

/olaj-kalkulator
Általánosságban elmondható, hogy az autó kézikönyve szent és sérthetetlen. Egy modern autó akár 30.000 km-t vagy 3 évet is elmegy egy olajjal, de a legtöbb régebbi típusba 10.000 km vagy 1 év után kötelező lenne a csere.


A pontos csereintervallum és a szükséges olaj típusa mindig benne lesz a kézikönyvben és ettől eltérni nem ajánlott. Ha valamiért mégse lenne elérhető ez az adat, akkor 10.000 km vagy 1 év után mindig cserélje le a kenőanyagot!

motorolaj csere.jpg
Sajnos a motorolaj akkor is oxidálódik, ha az autó végig a garázsban áll, így akkor is kötelező a csere, ha alig futott az autónk, csak az előírt időintervallumot értük el. Mindemellett minél régebbi és kopottabb a motorblokk, annál gyorsabban koszolódik az olaj, tehát egy idősebb autóban érdemes lehet a hivatalosnál gyakrabban cserélni.

Rendkívüli olajcserék persze előfordulhatnak: egy-egy nagyobb motorjavítás – például hengerfejfelfúrás – után maradhatnak szennyeződések a motorban, amelyek a motorolajat fokozott mértékben szennyezik, ilyenkor tehát indokolt lehet pár ezer kilométer megtétele után újra beállni a cserére. Ilyen esetekben a szerviz a javítás után figyelmeztetni fogja Önt az olajcsere szükségességéről.

 

 

Új autó esetében annak bejáratása után sok autógyár ajánlja az előrehozott – általában 3000 megtett kilométer utáni – olajcserét. Ez azért van, mert a gyártás során potenciálisan a motorban maradhatnak apróbb fémforgácsok, amiket a motorolaj mos ki, illetve a motor bekopása során is fokozott terhelés alatt van az olaj. A vásárlás előtt, ha maguktól nem említik, érdemes rákérdezni, hogy az adott típusnál ilyen csere szükséges-e.

Ha viszont használtan vesz autót, ne mulassza el megkérdezni, hogy mikor volt a legutóbbi olajcsere. Sajnos nem lehetetlen, hogy az eladó nem mond igazat, főleg, ha nincs tisztában a dolog fontosságával. A kereskedők kezén pedig sok autó fut át és nem tölt sok időt egy autóval, tehát sokszor fogalmuk sincs a kérdésről. Összességében mindenképp ajánlott a vásárlás után minél hamarabb lecserélni az olajat.

 

Kattinston a gombra és válasszon autójának megfelelő kenőanyagot!